Chlapi, neskákejte pod tramvaje!

Čtyřicet srážek člověka s tramvají. Naštěstí žádná smrtelná. Taková je pražská bilance loňského roku. Stále platí, že největší podíl na haváriích mají muži. Chlapi, neskákejte tramvajím pod kola!

ben
0 Shares

Dopravní podnik sleduje nehodovou statistiku od roku 2006. Od té doby se situace výrazně zlepšila. Například v posledním předcovidovém roce 2019 bylo srážek člověka s tramvají 87 a zemřeli při nich 4 lidé. Letos se již podruhé za sebou nehody obešly bez obětí. Při pohledu do statistik zjistíme, že dlouhodobě nejméně pozornosti provozu věnují muži, kteří se podílejí na počtu nehod více než polovinou (loni 53 %). U 40 tramvajových nehod loni figurovaly bohužel i tři děti.

Nejčastější příčiny nehod? Mnoho chodců se bohužel stále ještě domnívá, že na přechodu mají přednost i před přijíždějící tramvají. To samozřejmě neplatí. Tramvajáci nemohou brzdit na každém přechodu. A navíc, tramvaj má kvůli velké hmotnosti i značnou setrvačnost, takže zabrzdit prostě nestihne. Na druhém místě je nepozornost, hlavně sledování displeje mobilu a sluchátka s hlasitou muzikou na uších. V takové situaci tramvaj buď nevidíte nebo neslyšíte. Velkou roli hraje také špatný odhad vzdálenosti, když se někdo na poslední chvíli snaží přeběhnout koleje v naději, že „to ještě stihne“.