Google mapa Prahy zobrazuje už i přechody pro chodce

Umělá inteligence Google si posvítila na ulice Prahy. A výsledkem jsou Google Maps, které pražské ulice zobrazují tak věrně, že jsou na nich vidět i přechody pro chodce.

0 Shares

Díky sofistikované technologii dokáže Google do svých map dostat takové podrobnosti, jako přechody pro chodce a ostrůvky pro pěší, cestičky a schody v parcích či chodníky. A to vše zobrazit v reálném měřítku. Podrobnější mapa tak umožňuje detailně prozkoumat část města a naplánovat si trasu ještě před její návštěvou. To může být užitečné zejména pro lidi s omezenými možnostmi pohybu, jako třeba pro invalidy na vozíku nebo maminky s kočárkem.

Google využil technologie zpracování leteckých záběrů a snímků ze Street View za pomoci umělé inteligence. Díky tomu dokáže dostat do map řadu detailů a zobrazit je v reálném měřítku. Nejprve byla tato metoda vyzkoušena u světových metropolí Londýn, New York, San Francisco, Tokio, ale postupně přicházejí na řadu i další města. A nejnověji se objevila na mapě Prahy.

Pro vozíčkáře je pochopitelně pro plánování cest důležitá řada dalších informací, které mapových podkladech k nalezení nejsou a těžko odhadovat, zda někdy vůbec budou: sklony chodníku (příčný a podélný), kvalita povrchu, šířka chodníku, bezbariérově upravené obruby (nájezdy na přechod) a další. Pro pohyb po Praze je ale určitě velmi užitečná aplikace Mapa přístupnosti, která zobrazuje objekty a místa pro invalidy přístupné, částečně přístupné nebo úplně nepřístupné.