Otevřela se nová tramvajová trať do Holyně

Pražský tramvajový boom pokračuje. Dopravní podnik otevřel první část tramvajové trati z Barrandova do Slivence. Kilometrový úsek Sídliště Barrandov – Holyně se dvěma zastávkami bude obsluhovat linka č. 5.

0 Shares

První úsek se podařilo dokončit ve velmi krátkém čase, stavba začala loni v létě a trvala necelých 10 měsíců. Trať začíná u současné smyčky Sídliště Barrandov a pokračuje přes zastávku Náměstí Olgy Scheinpflugové na dočasnou konečnou Holyně. Na obou párech zastávek jsou osazeny nové přístřešky, které se začínají objevovat v Praze i na jiných místech. Cestujícím budou sloužit rovněž nové informační displeje s aktuálními informacemi o odjezdu nejbližších spojů. Již příští rok se začne stavět dalších přibližně 500 metrů na definitivní konečnou ve Slivenci.

Nová trať zajistí dopravní spojení především pro nově vznikající zástavbu, v níž bude bydlet až 8000 lidí. Ti už budou moci při nastěhování využívat přivedenou tramvaj, která je pohodlně dopraví až do centra. Tím se Slivenec liší od starších sídlištních projektů, kde byli lidé dlouhá léta odkázáni jen na autobusové spojení a teprve nyní se k jejich domům koleje dodatečně staví. Takový je případ Libuše, kam se tramvajová trať začala z Modřan prodlužovat v dubnu, nebo sídliště Dědina, kam bude Dopravní podnik stavět koleje od léta z nynější konečné v Divoké Šárce. Ovšem i o nejnovějším úseku Barrandov – Holyně se uvažovalo o tramvaji již koncem 80. let minulého století.

V posledních třech letech se příprava tramvajových investic výrazně zrychlila. Éra nových tramvajových staveb začala již loni prodloužením trati na Pankráci, následovala smyčka v přestupním uzlu na Zahradním městě. Ještě letos se začne stavět vedle tratí na Libuš a Dědinu také most mezi Podolím a Smíchovem, který bude sloužit tramvajím, pěším a cyklistům.