Sdílená kola budou pro majitele Lítačky i nadále zdarma

Skvělá zpráva! Bezplatné využití kola pro přiblížení k zastávce MHD se brzy stane trvalou součástí pražské veřejné dopravy. Majitelé elektronických předplatných jízdenek pro Prahu nebudou muset na kratší pojížďky po Praze vytahovat vlastní stroje, ale získají možnost využít dvakrát denně zdarma sdílená kola.

0 Shares

Půlroční pilotní projekt Pražské integrované dopravy a poskytovatelů sdílených kol (Rekola a Nextbike) nabídl majitelům Lítačky možnost využívat zdarma na kratší 15minutové jízdy sdílené kolo. A jednoznačně prokázal, že o kombinaci hromadné dopravy a využití kola na první nebo poslední část cesty po městě je velký zájem. A tak Praha na základě pozitivních ohlasů vypisuje veřejnou zakázku, jejíž vítěz bude bikesharing s Lítačkou provozovat po následující čtyři roky. Do systému přitom budou zapojena nejen standardní kola, ale nově možná i elektrokola, aby si každý mohl vybrat, co mu lépe vyhovuje.

Pražané si v uplynulých šestí měsících kola půjčovali nejčastěji na dobu kolem 5 minut, nejvíce v přepravních špičkách, a to ráno kolem sedmé a odpoledne mezi 14. a 17. hodinou. Největší zájem o sdílená kola je v uzlových bodech městské hromadné dopravy, zejména v oblastech Holešovic, Dejvic, Karlína a Starého Města. Atraktivní je také celá oblast podél vltavských břehů. Ve zkušebním provozu si kolo půjčilo 12 tisíc lidí a více než 77 % z nich službu využilo opakovaně. Celkový počet výpůjček přesáhl 164 tisíc.

Sdílená kola výrazně usnadňují „první a poslední kilometr“ cesty Prahou a dále rozšiřují výhody dlouhodobých kuponů MHD. Proto Praha postupně přidává cyklostojany ke stanicím metra a chystá je i pro přestupní tramvajové uzly, kde se pohybuje hodně Pražanů. A jako jednu z podmínek veřejné zakázky stanovilo hlavní město rozmístění kol u 90 % stanic metra.