Aplikace Na kole Prahou má najety 2 miliony kilometrů

Již pět let slouží pražským cyklistům pro nalezení nejvhodnější trasy průjezdu hlavním městem aplikace Na kole Prahou. Nástroj pro vyhledání nejrychlejší cesty nebo naplánování výletu si za tu dobu stáhlo již 15 tisíc lidí, kteří s pomocí aplikace ujeli po Praze bezmála dva miliony kilometrů.

0 Shares

Od zahájení provozu bylo do konce března 2022 prostřednictvím aplikace Na kole Prahou vyhledáno více než 196 tisíc tras, přičemž uživatelé aplikace zaznamenali více než 1 943 000 najetých kilometrů. Aplikaci si do svých telefonů stáhlo více než 15 000 lidí.

Na kole Prahou patří k nejpropracovanějším aplikacím nejen pro cyklistický, ale i pěší pohyb po hlavním městě. Pomáhá najít nejvhodnější cestu po Praze dle detailního zadání a dokáže po vybrané trase (i hlasově) navigovat. Aplikace v sobě nese i výrazný preventivní aspekt. Kromě tipů na výlet nabízí především méně zkušeným cyklistům a nováčkům tipy pro bezpečný pohyb po městě, aby se projížďka na kole nestala nepříjemným zážitkem. Aplikace je bezplatně dostupná pro majitele telefonů s operačními systémy Android nebo iOS.

Aplikace nabízí využití pokročilého nastavení, díky němuž lze trasu naplánovat skutečně do nejmenších podrobností. Dle preferencí uživatele lze volit nejrychlejší či nejklidnější trasu nebo trasu kombinovanou s využitím MHD. Nastavení rovněž dovoluje z uvažované cesty vyloučit jednosměrky, chodníky, eliminovat kopce nebo úseky s nezpevněným povrchem. Již v přednastavení přitom aplikace zohledňuje uživatelem vybraný způsob dopravy, nejen kolo, ale také koloběžku či chůzi. Při tomto výběru lze zároveň nasimulovat desetiminutovou dojezdovou vzdálenost. A pokud máte chuť na výlet, aplikace má více jak 20 tipů různé náročnosti kam se na kole vydat.

Uživatelé mohou prostřednictvím aplikace také varovat ostatní před nebezpečnými místy a úseky. Posbírané informace se zobrazí v cyklistické mapě a u vyhledávaných tras.

Hlavnímu městu navíc poskytuje cenná data, která pomáhají pro další plánovaní rozvoje cyklistické infrastruktury, téměř 2 miliony kilometrů zaznamenaných tras je velmi cennou porcí dat o pohybu cyklistů po městě.