Praha letos otevře nejvíce nových úseků cyklotras v historii

Praha pokračuje ve zlepšování podmínek pro cyklisty ve městě. Letos vznikne nejvíce nových úseků cyklistických tras v historii a investice do cyklistické infrastruktury vyšplhají skoro na čtvrt miliardy korun. Celkem Praha od roku 2019 investovala do cyklistiky více než jednu miliardu korun.

0 Shares

Praha letos otevře 26 nových úseků cyklotras. Zatímco donedávna se dařilo realizovat spíše ty jednodušší části stezek, nyní dochází i na složitější úseky, které byly historicky odkládány či se dlouhé roky jen připravovaly. Vznikne bezmotorový podjezd Mánesova mostu obcházející složitou křižovatku Klárov na trase A1, sloužit začne nový, oddělený a bezpečný cyklopás na Smetanově nábřeží a nově bude pro cyklisty vyhrazena část chodníku podél Strakonické ulice u smíchovského lihovaru.

Rozšíří se nevyhovující stezka A2 na Rohanském ostrově, nové cyklostezky dále vzniknou od lávky pod Městským okruhem do Komořan, od Labutě v Krči na Kačerov, podél ulice Staroklánovické nebo od Průmyslové ulice na Jahodnici. Rozšíří se také stezka A22 z Braníka.

Loni Praha otevřela celkem 21 kilometrů nových cyklostezek, skoro dvakrát tolik co za předchozí tři roky dohromady. Vzniklo také 27,5 kilometru cyklopruhů, 19 nových cyklistických přejezdů a 37 nových úseků cykloobousměrek.

Dynamický rozvoj cyklistické infrastruktury přichází v době, kdy se kolo stává stále oblíbenějším dopravním prostředkem Pražanů. Cyklosčítače Technické správy komunikací v roce 2019 zaznamenaly 3 234 599 průjezdů. V roce 2020 to bylo již 5 891 494 průjezdů. A počet cyklistů se nesnížil ani s postupným uvolňováním restriktivních proticovidových opatření, v roce 2021 sčítače registrovaly 5 842 903 průjezdů.