Most z Podolí na Smíchov má stavební povolení

Praha udělala další krok ke stavbě nového mostu přes Vltavu. Most mezi Smíchovem a Podolím pro MHD, cyklisty a pěší má pravomocné stavební povolení. Stavba s klíčovým významem pro provoz tramvají začne ještě letos v létě.

0 Shares

K zahájení stavby tak nyní zbývá již jen vybrat firmu, která most postaví. O vítězi zakázky rozhodne nejen nabídnutá cena, ale také další kritéria jako délka stavby, délka záruční doby nebo kvalita týmu. Vítěze město vyhlásí v nejbližší době a vlastní stavba tak bude zahájena ještě letos v létě. V Praze nastane unikátní situace, kdy poběží tři velké mostní stavby najednou. V polovině května startuje rekonstrukce Barrandovského mostu, lávka z Karlína do Holešovic se staví od ledna. Lávka bude dokončena počátkem příštího roku, opravy Barrandovského mostu jsou rozplánovány do roku 2026 a spojení mezi Podolím a Smíchovem vyroste do roku 2025.

Skoro 400 metrů dlouhý most překlene Vltavu v úseku mezi zlíchovským a podolským břehem a spojí tak Prahu 4 a Prahu 5. Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní pak poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Z dopravního hlediska bude významný pro tramvajové tratě vedoucí od Barrandova a Modřan. Zkrátí jim současnou zajížďku k Palackého mostu až o šest kilometrů. Na nový most budou také převedeny některé autobusové linky, aby nestály mezi auty na Barrandovském mostě. Cyklisté pak uvítají spojení páteřních cyklotras A1 a A2 vedoucích po protilehlých březích Vltavy.

O názvu nového mostu zatím není rozhodnuto. Pracovně se mu sice říká Dvorecký, ale to není přesné, protože vyústění mostu je v Podolí. Zvažuje se také, že by most mohl nést jméno po nedávno zemřelé smíchovské rodačce a dlouholeté americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové.