Hlas v tramvajích a autobusech vyberou samotní cestující

Cestující v pražských tramvajích a autobusech se s ním budou denně setkávat po dlouhá léta. Hlas, který bude oznamovat jména zastávek a další důležité informace, je proto třeba vybírat nadmíru pečlivě. A Dopravní podnik svěřil rozhodující slovo přímo do rukou cestujících, aby hlas pro MHD určili v anketě.

0 Shares

Bezmála třicet let nahrávala provozní hlášení a názvy zastávek pro Prahu Dagmar Hazdrová. Legendární rozhlasová hlasatelka, která v roce 1968 během invaze vojsk Varšavské smlouvy vysílala nepřetržitě 52 hodin, si přála dlouholetou spolupráci ukončit a předat štafetu někomu jinému.

Dopravní podnik proto oslovil desítky profesionálních moderátorů, herců, žen i mužů, jejichž hlasy by se pro provozní hlášení hodily, a kteří by byli současně ochotni dlouhodobě pro pražskou MHD pracovat. Jejich nahrávky pak byly testovány za simulovaného provozu. Do semifinále se dostala desítka kandidátek a kandidátů, jejichž hlasy v provozních zkouškách obstály. Z nich pak odborná komise, ve které zasedli například odborníci z Ústavu pro jazyk český, Českého rozhlasu, Kabinetu hlasové a mluvní výchovy DAMU, ale i samotná Dagmar Hazdrová, letos v březnu vybrala kvarteto finalistů splňující požadavky na správnou výslovnost.

A od této fáze přejímá kormidlo veřejnost, která o vítězi rozhodne v on-line anketě na www.dpp.cz/novyhlas. Vybírá se mezi dvěma mužskými a dvěma ženskými hlasy, přičemž anketa běží do 19. června. I když budou hlasy účastníkům ankety zřejmě povědomé z televize či divadla, hodnocení probíhá anonymně.

Úkolem vítěze bude znovu namluvit všechna stávající provozní hlášení a názvy zastávek, které cestující znají z běžného provozu na tramvajových a autobusových linkách pražské MHD i u příměstských autobusů. Celkem se jedná o zhruba deset tisíc nahrávek. Kromě toho bude nový hlas průběžně nahrávat všechny změny či nové zastávky. Poprvé zazní nové nahrávky oficiálně v tramvajích na podzim. Ale již nyní jsou všechny čtyři hlasy zkušebně nasazeny na vybraných spojích tramvajové linky 9 a autobusech 136.

Ilustrace: DPP