„Koupačku“ na Orlíku lze od června zvládnout s příměstským busem

Koupání na Orlíku na jednu jízdenku z Prahy? Od 12. června žádný problém! Hranice Pražské integrované dopravy (PID) se posunují do dalších středočeských oblastí. A již letos, po třiceti letech od svého vzniku, PID pokryje kompletně celý Středočeský kraj.

0 Shares

Pražská integrovaná doprava nově od června obslouží dosud nezahrnuté oblasti Březnicka a Krásnohorska v okrese Příbram. Jde o jedna z posledních míst, kam systém PID dosud nesahá. A v průběhu letošního roku bude integrace území celého kraje dokončena úplně. Všichni Středočeši a Pražané tak budou moci čerpat hlavní výhodu PID, kterou představuje fungování jedné jízdenky na všechny druhy dopravy, jednotný tarif a návaznost jednotlivých spojů.

První příměstské autobusové linky č. 351 a 352 zahájily provoz v lednu 1992. Prvně jmenovaná jezdila z Českomoravské do Hovorčovic a druhá ze Stodůlek do Ořecha. Postupně po oficiálním zavedení systému vnějších tarifních pásem tvořících prstenec kolem Prahy přibývalo zapojených linek, zastávek, tarifních pásem i jednotlivých středočeských měst a obcí. V současné době jsou linky příměstské autobusové dopravy s trojkou na začátku už běžnou součástí provozu ve Středočeském kraji a v Praze. Aktuálně mohou cestující využít už více než 485 příměstských a regionálních autobusových linek PID číselné řady od 300 výše a 72 vlakových linek.

Vnějších tarifních pásem je v současné době 12 a pokrývají již zhruba 1 300 měst a obcí s třemi miliony obyvatel. Mimopražských zastávek je téměř 15 000 a na trasách jezdí každý všední den přes 15 000 autobusových spojů, které zajišťuje 36 dopravců.

Foto: ROPID