4 miliony bezplatných jízd na kole pro majitele Lítačky

Majitelé Lítačky získali více než 4 miliony jízd na sdíleném kole zdarma. V soutěži na poskytovatele sdílených kol majitelům předplatných kupónů v Praze uspěly firmy Rekola a Nextbike a hlavní město vyhradilo na projekt 48 milionů korun.

0 Shares

Majitelé Lítačky mohou i nadále dvakrát denně zdarma použít sdílené kolo. Po půlročním pilotním projektu, který jednoznačně prokázal, že je o tuto službu mimořádný zájem, se přechází do běžného provozu. Ve veřejné soutěži hlavního města zvítězily firmy Rekola a Nextbike, které budou službu v následujících letech nabízet. Magistrát za každou 15minutovou jízdu na Rekole zaplatí necelých 10 Kč a na kole Nextbike zhruba 12 Kč. Při rozpočtu 48 milionů korun tak uhradí majitelům Lítačky více než 4 miliony jízd na růžovém (Rekola) nebo modro-šedém (Nextbike) sdíleném kole.

Jako jednu z podmínek soutěže si Praha vyhradila, že provozovatelé musí svá kola nabízet alespoň u 90 % stanic metra. To znamená, že firmy by měly svoji síť rozprostřít do blízkého okolí nejméně 55 stanic metra. Dostupnost kol u metra totiž výrazně usnadňuje „první a poslední kilometr“ cesty Prahou a dále rozšiřuje výhody dlouhodobých kuponů MHD.

V půlročním zkušebním provozu si kolo půjčilo 12 tisíc lidí a více než 77 % z nich službu využilo opakovaně. Celkový počet výpůjček přesáhl 164 tisíc.

Foto: Sára Sedlecká