Klíčová část Pražského okruhu má územní rozhodnutí

Zelená pro jednu z nejdůležitějších staveb pro provoz v Praze! Chybějící část Pražského okruhu mezi dálnicemi směrem na Brno a Hradec Králové má územní rozhodnutí. Může tak začít výkup pozemků, přes něž silnice povede. A samotná stavba, která uleví Praze od tisíců kamionů, by mohla být hotova za tři roky.

0 Shares

Územní rozhodnutí znamená, že se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může pustit do výkupu pozemků na 12,6 kilometru dlouhé trase a připravit žádost o stavební povolení. Generální ředitel státní firmy Radek Mátl uvedl, že ještě v červnu ŘSD rozešle 367 kupních smluv vlastníkům pozemků na trase. A přidá se i Praha, která takto pomáhá státu a vykupuje pozemky pro umístění ochranných zelených pásů a protihlukového ochranného valu kolem dálnice. Pražští radní odsouhlasili, že město investuje v této etapě přes 47 milionů korun, za něž získá skoro 173 tisíc čtverečních metrů ploch. Již loni město vykoupilo přes 116 tisíc metrů čtverečních pozemků za 110 milionů korun.

Územní rozhodnutí pro úsek okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 pravomocně potvrdil Jihočeský krajský úřad. Ten celý případ řeší kvůli námitkám na možnou podjatost pražského magistrátu. Původně totiž souhlasné rozhodnutí vydal již loni stavební úřad Praha 22, ale okamžitě se proti němu sešlo několik desítek odvolání od jednotlivců, spolků i samospráv, z nichž některá se týkala takzvané systémové podjatosti pražského magistrátu.

Podle plánu by se mohla stavba úseku 511 rozjet v roce 2024 a hotovo by mělo být o rok později. Celý Pražský okruh vzájemně propojí celkem devět komunikací dálničního typu směřujících z Prahy a spojujících hlavní město s okolními regiony. Po dokončení bude měřit 83 kilometrů, v provozu je zatím zhruba polovina. Kromě úseku 511 chybí také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu.

Foto: SATRA