Pražská doprava má jízdní řád na příštích deset let

Kam se v příštích letech protáhnou tramvaje, kde budou jezdit trolejbusy nebo jaké budou zřízeny nové autobusové linky? Praha na to má „jízdní řád“, který určuje, kam se bude pražská hromadná doprava vyvíjet v příštích 10 letech. A vytvořila k tomu i interaktivní mapu, kde může do budoucnosti kdokoli nahlédnout.

0 Shares

Pražští radní schválili strategický dokument „Rozvoj linek PID v Praze 2022-2032“, který poskytuje městským částem i Pražanům podrobnější představu, jakou podobu hromadné dopravy mohou v následujících deseti letech v okolí svého bydliště či pracoviště očekávat. Jedná se o třetí aktualizaci původního materiálu pro roky 2019-2029, do kterého byly zapracovány aktuální projekty a také připomínky městských částí.

V původním materiálu nebyly zahrnuty nové infrastrukturní projekty a akce, jejichž příprava a realizace v poslední době výrazně pokročila, jako je tramvajová trať na Václavské náměstí, trať z Barrandova do Holyně, Modřany – Libuš, Divoká Šárka – Dědina, lanovka z Podbaby do Bohnic či trolejbusové linky. Aktualizace ukazuje, jak se tyto investice posunuly kupředu.

Materiál je důležitým dokumentem pro další dopravní plánování. Příprava nových úseků metra, tramvajových a trolejbusových tratí i nových zastávek na železnici je dlouhodobá záležitost. A už dopředu je nutné vědět, kolik spojů bude po stávající i nově postavené infrastruktuře jezdit a kolik vozidel bude třeba pro tyto rozvojové projekty pořídit. Stejně tak se musí s předstihem zmapovat možnosti vedení nových tramvajových tratí a linek metra.

Jednotlivé projekty si může každý prohlédnout v interaktivní mapě Prahy a zjistit například, jak by měly vést jednotlivé linky třeba po otevření metra D, nebo získat informace o tramvajové trati na Václavském náměstí, dobudování vlaku na letiště, stavbě lanovky do Bohnic i nových trolejbusových linkách. Celý dokument včetně mapy je dostupný webu www.pid.cz/rozvoj-linek-2022-2032/.