Lávky na Černém mostě umožní rychlý přestup z vlaku na metro

Další chytré dopravní řešení se rýsuje na Černém mostě u stanice metra B Rajská zahrada. Na železniční trati tu vznikne vlaková zastávka a zároveň vyrostou lávky přes koleje a rušnou výpadovku, které umožní rovnou z vlaku rychle přestoupit na metro.

0 Shares

Po loni otevřené stanici Zahradní Město jde o další řešení, které dovoluje pohodlně zkombinovat dopravu příměstským vlakem a metrem. Praha ve společném projektu se Správou železnic vybuduje na Rajské zahradě rychlý přestup mezi vlaky přijíždějícími z Lysé nad Labem nebo Neratovic a metrem B. Správa železnic v rámci modernizace železniční trati staví obousměrnou vlakovou zastávku Rajská zahrada. Hlavní město pak ze svých financí postaví dvě lávky pro pěší a cyklisty. První lávka překlene frekventovanou Chlumeckou ulici a bude ústit přímo do stanice metra Rajská zahrada. Druhá, navazující lávka, pak přemostí vlastní železniční trať.

Samotnou stavbu přitom nebudou využívat jen cestující po železnici. Lávky totiž výrazně zkrátí různé pěší trasy i místním. Podle odhadů po nich i bez započtení provozu železniční stanice projde průměrně 500 osob za hodinu.

Práce na vlakových zastávkách již běží a stavba lávky bude zahájena do konce letošního roku. V současné době město vybírá firmu, která lávku postaví. Pražané přitom mohou v anketě na Portálu Pražana hlasováním rozhodnout, jakou bude mít lávka barvu. Na výběr jsou černošedá, červená, žlutá nebo kombinovaná.

Foto: PID