Depo Zličín, 62. stanici metra, navrhli čeští architekti

Poprvé v téměř padesátileté historii pražského metra rozhodovala o podobě nové stanice mezinárodní architektonická soutěž. A zvítězili v ní Češi. Depo Zličín na lince B bude 62. stanicí metra a získá rukopis studia Petr Stolín Architekt.

0 Shares

Depo Zličín bude jednou z mála povrchových stanic pražského metra a stane se přestupním bodem na linku metra B nejen pro řidiče parkující v novém parkovacím domě P+R (pro 600 automobilů), ale také pro cestující z příměstských linek. Kromě toho obslouží i okolní bytovou zástavbu, která se v nejbližších letech rozroste o další bytové domy v ulici Na Radosti. V západní části Prahy tak vznikne důležitý přestupní uzel mezi automobilovou dopravou a MHD, který odlehčí centru od zbytečné dopravy. Cestující se ze samotného okraje města dostanou metrem do centra do cca 30 minut od zaparkování.

Vítězný návrh Depa Zličín od Petra Stolína, držitele ocenění Architekt roku 2022, zaujal porotu konceptem, ve kterém autor rozvíjí a regeneruje místo skrze umění a kulturu. Využívá k tomu jak střechu stavby, tak i její nástupiště. Pracuje s terénem, přirozeným světlem a zelení.

Soutěže se účastnilo 6 architektonických ateliérů, v její druhé fázi pak tři finalisté vybraní porotou: Petr Stolín Architekt, Ivan Kroupa architekti a Lasovsky Johansson Architects. Vítěz soutěže musí na základě svého návrhu vypracovat architektonickou studii, na niž pak naváže dokumentace pro územní rozhodnutí. Dalším krokem bude získání stavebního povolení. Samotná stavba pak začne v roce 2026 společně s výstavbou parkovacího domu a nových autobusových zastávek. Vyjde na více než miliardu korun. 

Vizualizace: Petr Stolín Architekt