Opravy Barranďáku skončily, řidiči už projedou bez omezení

Po pěti měsících intenzivních prací utichl stavební ruch na Barrandovském mostě. První etapa rekonstrukce byla dokončena se zpožděním kvůli „kostlivcům“, které stavebníci objevili v průběhu oprav. Most bude průjezdný bez dopravních omezení do jara příštího roku, kdy odstartuje další fáze rekonstrukce.

0 Shares

Práce na jižní části mostu byly dokončeny z neděle na pondělí, v průběhu pondělka ještě budou probíhat drobné práce na severní části tak, aby od úterka byl most plně průjezdný. Poslední úpravy se týkají zejména dopravního značení. Technická správa komunikací vyznačí ve směru ze Smíchova do Braníku levý jízdní pruh pouze pro vozidla, která most přejedou a budou pokračovat po Jižní spojce. Z pruhu nepůjde odbočit do Modřan a nejvyšší povolená rychlost v něm bude 80 kilometrů v hodině, což je o 30 více než ve zbylých pruzích. Cílem opatření je zlepšit dopravu na mostě a zamezit kolonám.

Zdržení rekonstrukce způsobily vynucené úpravy projektu, protože stavebníci narazili při opravách například na větší počet silnějších železných armatur, než uváděl projekt. Museli také v některých místech odfrézovat 30 centimetrů asfaltu tam, kde měla být jeho vrstva poloviční.

Barrandovský most se stavěl v letech 1978–1988, je součástí městského okruhu a dosud nebyl nikdy výrazněji opravován. Denně tu přejede na 140 tisíc aut, což jej řadí mezi vůbec nejvytíženější komunikace v Česku. Další etapa stavebních prací by měla být zahájena v květnu 2023 a je naplánována na 92 dní. S kompletním dokončením rekonstrukce se počítá na podzim roku 2025 a celkem vyjdou opravy na zhruba 600 milionů korun.