Vyhrazené autobusové pruhy se otevřou i pro motorkáře

Pražští motorkáři mají důvod k radosti. Od jara totiž budou moci jezdci na motocyklech a skútrech využívat vyhrazené jízdní pruhy pro MHD, kam nyní mohou pouze městské autobusy, policisté, záchranáři, cyklisté nebo taxíky se střešní svítilnou. Úprava výrazně ulehčí život řidičům jednostopých strojů při jízdě některými částmi města.

0 Shares

Pro autobusy MHD je nyní v Praze vyhrazeno 66 kilometrů jízdních pruhů, které budou moci nově využívat i motocyklisté. Praha loni tento záměr předložila k posouzení silničnímu správnímu úřadu, ten úpravu pravidel povolil a nyní se jen čeká, až nabyde právní moci. Již během jara by mělo ve vyhrazených pruzích dojít ke změně dopravního značení.

Hlavním důvodem k zavedení změny je zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu. Motocyklisté a jezdci na skútrech totiž nyní často nesprávně využívají pruhy k předjíždění kolon, kdy se pak řadí zpět do jízdních pruhů mezi auta. Tyto manévry, které jsou často nebezpečné, nové opatření omezí, čímž se sníží riziko nehod. Plynulosti provozu autobusů ve vyhrazených pruzích by se nové opatření nemělo dotknout, protože rychlost motocyklů je srovnatelná s autobusy.

Přesný přehled vyhrazených pruzích v Praze naleznete v interaktivní mapě na stránkách Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID).