Zapomnětlivci loni nechali v MHD běžky, leguány nebo trezor

Cestující v pražské hromadné dopravě nahlásili loni rekordní počet ztracených předmětů, bylo jich bezmála 8500. Vedle tradičních tašek, mobilních telefonů či dokladů, zapomněli lidé v dopravních prostředcích třeba krabici chlebíčků, kulečníkové tágo, záchodové prkénko nebo domácí mazlíčky, raritou byl párek leguánů.

0 Shares

Cestující v loňském roce zapomněli v pražském metru, autobusech a tramvajích více předmětů než v době před pandemií covid-19. V roce 2022 nahlásili na infolinku dopravního podniku ztrátu 8 479 předmětů. Meziročně se jedná o nárůst o téměř 34 %, ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 je to více o bezmála 5 %. Celkem 2 414 předmětů, tedy necelou třetinu z nahlášených, se podařilo najít a vrátit původním majitelům.

Dopravní podnik také do speciální interní aplikace eviduje již od roku 2016 předměty, které v dopravních prostředcích či prostorách MHD naleznou řidiči, strojvedoucí, dozorčí a další provozní zaměstnanci nebo jim je odevzdají poctiví nálezci. V loňském roce to bylo 7 229 předmětů, což je téměř o 41 procent více než v roce 2021. Z toho se podařilo 3 615 nálezů vrátit majitelům.

Denně se v pražské hromadné dopravě ztrácejí desítky předmětů běžné potřeby, malé přenosné elektronické přístroje, sportovní vybavení, zdravotní pomůcky či hudební nástroje, ale i kuriozity. Loni lidé na infolinku nahlásili například ztracenou bibli, příruční ocelový trezor, těžítko, termosku, záchodové prkénko, sedátko do vany, obraz, glukometr, vrtačku, horkovzdušnou pistoli, vlajku České republiky na tyči, mikroskop, pekáče na pečení, slepeckou hůl, šuplík, náhubek na psa, rovnátka, karnevalovou masku, ale třeba i krabici s chlebíčky. Ze zvířat byl jednoznačnou raritou párek leguánů.

Dlouholetými stálicemi na předních místech žebříčku zapomenutých věcí v MHD jsou tašky, přenosná elektronika a doklady. U těch nejčastěji jde o průkazky na veřejnou dopravu, řidičské nebo občanské průkazy či pasy z různých zemí, např. Izraele, Japonska, Malajsie nebo Uzbekistánu.

Pokud cestující nalezne v MHD zapomenutý předmět, nejlepším řešením je odevzdat jej přímo řidiči autobusu či tramvaje, popřípadě v metru dozorčímu stanice. Cestující může v případě ztráty zavolat na informační linku DPP 296 19 18 17, kde nahlásí detaily o lince, vozidle, čase a místě výstupu a ztraceném předmětu. Pracovníci z informační linky kontaktují řidiče, který na konečné vozidlo prohledá. Pokud se věc podaří najít, cestující následně dostane zprávu, kdy a kde si ztracený předmět může vyzvednout. Předměty zapomenuté ve vlacích metra je vzhledem k intenzitě provozu a vysokému oběhu souprav možné dohledat až po skončení provozu a zatažení do depa, tj. většinou až druhý den.

Všechny nalezené, ale nevyzvednuté předměty bez osobních údajů putují do kanceláře Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5 v Praze 1, jejímž zřizovatelem je Magistrát hl. m. Prahy.