Třetí trolejbusová trať spojí Smíchov s Jinonicemi

Třetí pražská trolejbusová linka povede ze Smíchova do Jinonic. Stavět se začne v příštím roce a trolejbusy s číslem 52 nahradí naftové autobusy na lince 137 ve členitém úseku Na Knížecí – U Waltrovky v roce 2025. Místní si pak oddechnou od hluku a kouře autobusových motorů.

0 Shares

Pražský dopravní podnik získal povolení na stavbu trolejbusové trati v úseku Na Knížecí – U Waltrovky, kde nyní jezdí autobusová linka 137. Elektrifikací trati se velmi uleví místním obyvatelům. Autobusová linka 137 má totiž velmi intenzivní provoz a vozy mají ve špičkách interval pouhé 3-4 minuty. Navíc je úsek ze Smíchova do Jinonic velmi kopcovitý. Vozidla na trati zdolávají dlouhé a táhlé stoupání ze Smíchova směrem na Malvazinky s průměrným sklonem až 7 %. Ale i zbytek trasy k Waltrovce má profil s významným stoupáním, respektive klesáním. Výměna naftových autobusů za zcela bezemisní trolejbusy tak výrazně omezí kouř i hluk v této části Prahy 5. Projekt nové trolejbusové trati tak představuje další příspěvek k plnění klimatického plánu, v němž se Praha zavázala do roku 2030 snížit emise CO2 o 45 % oproti roku 2010.

V rámci stavby vznikne mimo jiné zhruba 4 400 metrů jednostopého trolejového vedení, které bude mezi zastávkami Santoška a U Waltrovky. Bude nutné osadit 106 trakčních stožárů, přičemž platí stejné pravidlo jako u předchozích staveb. To znamená, že nevznikne les nových stožárů jen pro trolejbusy, ale v maximální míře se využijí kombinované stožáry, které budou sloužit jak pro trakční vedení, tak i pro pouliční osvětlení. Stavba by měla začít v příštím roce a s jejím dokončením se počítá v roce 2025.

Kromě aktuálního projektu pro linku 137 se v první etapě na levém vltavském břehu počítá také s elektrifikací linek 131, 176, 191, 201. A výhledově ve vzdálenější budoucnosti by měly trolejbusy jezdit také na trasách současných autobusových spojů 142 (Nové Butovice – Velká Ohrada), 225 (Velká Ohrada – Nové Vokovice), 174 (Vypich – Nádraží Řeporyje) a 184 (Vypich – Velká Ohrada). Na pravém břehu Vltavy se trolejbusové projekty připravují pro linky 112 (Nádraží Holešovice – Podhoří), 136 (Sídliště Čakovice – Jižní Město) a 150 (Na Beránku – Želivského).

První pražská trolejbusová linka 58 z Palmovky do Miškovic se po padesátileté odmlce trolejbusů v Praze rozjela loni na podzim. Aktuálně se staví druhá trasa z Veleslavína na Letiště Václava Havla, s jejímž dokončením se počítá na jaře příštího roku.

Foto: DPP – Zdeněk Bek