K historickým tramvajím se připojuje autobusová retro linka K

K mimořádně úspěšným historickým tramvajovým linkám č. 41 a 42 se nově připojí podobně zaměřená linka autobusová. Pražský dopravní podnik rozjel provoz autobusové retro linky K, která částečně kopíruje trasu první trolejbusové trasy v Československu. Linka vede převážně Prahou 6 a obsluhovat ji budou autobusy z počátku tohoto století.

0 Shares

Nová historická autobusová linka K bude začínat i končit v obratišti Stadion Strahov. Cestující proveze Prahou 6, částečně také po trase historicky první pražské i československé trolejbusové linky K, která v letech 1936 až 1959 jezdila mezi Vozovnou Střešovice a Svatým Matějem v Dejvicích. Díky volbě této trasy zároveň vznikla tři místa, v nichž lze přestoupit na historické tramvajové linky 41 a 42: na Pohořelci, Dlabačově, resp. Malovance a u vozovny Střešovice.

Pražský dopravní podnik bude zatím na linku nasazovat autobusy z let 2003 až 2006, ale v budoucnu je doplní dvěma staršími vozy zastupujícími 80. a 90. léta minulého století. Při speciálních událostech se pak budou vypravovat i starší muzejní autobusy. Linka K bude v provozu bude o sobotách, nedělích, státních svátcích a během letních prázdnin také ve středu, v intervalu 40 minut zhruba mezi 10. a 18. hodinou. Projet celou trasu „káčka“ trvá zhruba 32 minut.

Foto: DPP – Václav Holič