Českomoravská projde rekonstrukcí a oblékne se do skla

Původní keramické obklady v rámci plánované rekonstrukce stanice Českomoravská nahradí skleněné desky se speciálním bublinkovým rastrem. Nový vzhled interiéru stanice metra Českomoravská vytvoří výtvarník Maxim Velčovský z Lasvitu a architekt Vítězslav Danda z edit! architects, kteří se svým návrhem zvítězili v mezinárodní soutěži v konkurenci 43 týmů.

0 Shares

Keramické obložení ve stanici metra B Českomoravská se po letech provozu ukázalo jako nevhodné. Keramika v kontaktu s agresivní vodou z průsaků mění své vlastnosti a přestává fungovat jako nosný systém. Proto již při zadání soutěže na podzim loňského roku dopravní podnik požadoval, aby designéři pro své návrhy využili jako materiál především odolnější sklo. Sklo je přitom jedním z výtvarných prvků i na některých dalších stanicích metra B, například na Karlově náměstí nebo Náměstí Republiky.

Úkolem soutěžících pak bylo vytvořit návrh výtvarného řešení interiéru stanice, především design skleněných obkladů stěn za kolejištěm a ve vstupním vestibulu a zvolit barevnost smaltovaných obkladů na nástupišti a v eskalátorovém tunelu. Vítězem soutěže se s návrhem postaveným na kombinaci skla s kapkami vzduchu stali designér Maxim Velčovský a architekt Vítězslav Danda z edit! architects. Na druhém místě se umístil tříčlenný tým architektky Kristiny Magasanikové a výtvarníků Venduly Chalánkové a Richarda Loskota, třetí příčku obsadil tým výtvarníka Dušana Záhoranského, architekta Juraje Biroše a grafického designéra publikum.design.

Vítězové budou spolupracovat se společností Metroprojekt na projektové dokumentaci, která vzniken do letošního podzimu. Do konce roku vyhlásí dopravní podnik výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce, přičemž se zahájením stavby se počítá ve druhé polovině příštího roku.