Mezi Vršovicemi a Zahradním městem vznikne čtyřkilometrová promenáda

V místě zrušené dvoukolejné trati mezi Vršovicemi a Zahradním městem vyroste čtyřkilometrová promenáda pro pěší, cyklisty či bruslaře. Praha získala uzemní rozhodnutí pro stavbu tzv. Drážní promenády, k níž bude přiléhat park, v prostorách opuštěného železničního koridoru. Vznikne tak podobný prostor jako pařížská Promenade Plantée nebo newyorská High Line.

0 Shares

Drážní promenáda vytvoří unikátní prostor pro vycházky nebo jízdy na kole mimo jakýkoli silniční provoz. Čtyřkilometrová trasa bude rozdělena na dva pásy. Dvoupruhový pás s šířkou čtyři metry využijí cyklisté a bruslaři pro jízdu v obou směrech. Druhý pás s šířkou 3,2 metru bude vyhrazen pro pěší. Oba prostory od sebe oddělí zhruba metrová mezera, kterou podle konkrétního místa vyplní trávník, běžecký tartan nebo původní koleje. Podél vnějších stran navíc povedou nezpevněné pěšiny pro ty, kteří raději chodí či běhají po měkčím povrchu.

Na promenádě zůstanou zachovány prvky z bývalé železniční trati, například části kolejiště a návěstidel, historický kamenný podchod z 19. století, nýtovaný most z roku 1918 nebo části zrušené zastávky Praha – Strašnice. V trase korza vyrostou tři lávky, a to u nové železniční zastávky v Edenu, u ulice V Korytech a největší přes Průběžnou ulici. Na promenádě a v okolním parku město plánuje několik míst určených pro trávení volného času, například u Botiče, u sídliště Vlasta, u Edenu na místě zrušené zastávky Strašnice nebo u výhledu na Zahradní Město.