Oscarový kostymér bude hodnotit uniformy dopraváků

Dopravní podnik chce oživit šatník svých 6 500 zaměstnanců a obléknout je do nového. Stávající stejnokroje totiž byly navrženy již skoro před 30 lety, a proto je změna na místě. Design uniforem vzejde ze soutěže a vítěze bude vybírat porota, v níž mimo jiné zasedne i Theodor Pištěk, který získal Oscara za kostýmy pro Formanův film Amadeus a navrhoval uniformy pro Hradní stráž.

0 Shares

Veřejná tříkolová soutěž je otevřená všem zájemcům, jak odborníkům z řad profesionálních kostýmových návrhářů, tak například studentům uměleckoprůmyslových škol. První kolo končí v červnu a soutěžící by v něm měli předložit zatím jen grafický návrh nového dámského a pánského stejnokroje včetně doporučení použitých materiálů.

Toho, kdo chce v soutěži nakonec uspět, čeká ve finále tvrdá práce. Základní výbavu dámského i pánského stejnokroje zaměstnance Dopravního podnik totiž tvoří patnáct položek: oblekové kalhoty; košile s krátkým a dlouhým rukávem; pulover bez výložek s dlouhým rukávem a bez rukávu – oba s kapsičkou na tužku a bloček; kravata; spona; sako; univerzální nepromokavá bunda s vložkou, pod kterou lze nosit i sako; polobotky; zimní boty s funkční membránou; letní a zimní stejnokrojová čepice; silné a tenké vysoké ponožky a šála. Dámskou uniformu kromě toho doplňuje ještě halenka s krátkým a dlouhým rukávem a šátek. Součástí uniformy jsou také výběrové položky určené pro speciální skupiny zaměstnanců, jako například košile, halenka, pulover či bunda s nárameníky a výložkami (například pro dispečery), nebo pro konkrétní činnost či roční období, například letní a zimní pracovní kalhoty, a to jak krátké, tak dlouhé, nebo obleková sukně pro dámy. Kompletní uniforma zaměstnance Dopravního podniku čítá celkem 47 položek!

Foto: DPP – Petr Hejna