Revoluce v parkování: návštěvy a řemeslníci zaparkují za desetikorunu na hodinu

Jedete autem na návštěvu ke kamarádovi na druhý konec Prahy a děsíte se, kolik to bude stát? Čekáte řemeslníky, ale bojíte se, že přijedou pozdě, protože budou dlouho hledat, kde levně zaparkovat dodávku? Všechny tyhle starosti už od příštího roku budete moci hodit za hlavu! Prahu totiž čeká největší revoluce v parkování za několik posledních let. Všechny změny se uskuteční tak, aby prospěly obyvatelům hlavního města a šetřily jejich peněženky. A nehrozí přitom, že po podzimních volbách bude vše jinak – na změnách se totiž podílely všechny důležité politické subjekty v Praze. Koalice se dala s opozicí v řešení této pro občany důležité otázky dohromady.

0 Shares

Jaké jsou tedy hlavní plány? Každý z obyvatel Prahy s trvalým pobytem získá od města několik desítek hodin parkování za pouhou desetikorunu na hodinu. A toto zlevněné parkování ve vyznačených zónách budou moci využít ti, kdo k nim přijedou na návštěvu. Ať už osobní, nebo pracovní. Už by se vám tedy nemělo stát, že instalatér nebo elektrikář přijede k havárii pozdě, protože neměl kde vhodně zaparkovat auto.

Nový systém začne nabíhat od začátku příštího roku postupně v jednotlivých městských částech. Diskuse se ještě vedou nad tím, zda se takto umožní lidem získat pro návštěvy 60 nebo 120 zvýhodněných parkovacích hodin. Celé to bude přitom fungovat velmi jednoduše: když za vámi někdo přijede, jednoduše zapíšete SPZ parkujícího auta do osobních stránek uživatele.

Není to ale jediná změna. Praha také od příštího roku upraví pravidla pro bezplatné státní nízkoemisních a bezemisních aut, zkrátka těch, co jejich espézetka začíná EL. Zdarma budou moci zóny placeného stání v Praze využívat jen Pražané, kteří tyto vozy vlastní, a ne už přespolní. Důvod je jednoduchý – těchto ekologických aut hodně přibývá. Pokud by i nadále měly parkování zdarma, bylo by to v neprospěch Pražanů, a to město nechce, byť jinak elektromobilitu podporuje.

Poslední výraznou změnou, kterou město zváží, je možnost dát pravidelným mimoměstským návštěvníkům slevy z parkovného. Zde však ještě proběhnou diskuse, hlavní je pro město zájem Pražanů.

Foto: ČTK