Lítačka bude i nadále nabízet svezení sdílenými koly

Spolupráce hlavního města s provozovateli sdílených kol bude pokračovat další 4 roky. Po velmi úspěšném pilotním projektu v nové veřejné soutěži uspěly firmy Rekola a Nextbike, které budou majitelům Lítačky poskytovat dvakrát denně kolo do 15 minut zdarma. V posledních třech měsících si majitelé Lítačky půjčili kolo téměř 200 tisíckrát.

0 Shares

Prvních 15 minut zdarma od vypůjčení kola může využít každý majitel platné elektronické předplatní jízdenky pro území Prahy (nahrané na kartě Lítačka, v mobilní aplikaci PID Lítačka nebo na platební kartě či In Kartě Českých drah), který svůj aktivní účet v Lítačce propojí s aplikacemi provozovatelů sdílených kol Rekola nebo Nextbike, a to až dvakrát denně.

Podle statistických dat je o tuto službu od jarních měsíců mimořádný zájem. Za duben až červen se uskutečnilo 191 tisíc výpůjček, přičemž rekordní byl 23. červen s 3239 výpůjčkami. Pokud někomu 15minutový limit nestačí, nemusí samozřejmě sesedat uprostřed jízdy, ale pokračuje dál v tarifu poskytovatele. Obě spolupracující bikesharingové společnosti přitom navíc sestavily pro majitele Lítaček doplňkovou nabídku.

V aplikaci Rekola si lze připlatit 59 Kč za balíček Plus, který všechny jízdy na Lítačku prodlouží až na 30 minut. A výhodnou nabídku pro ty, kterým 15 minut nestačí, má i druhý poskytovatel, společnost Nextbike. V aplikaci Nextbike si mohou pořídit za 169 Kč měsíční předplatné, které jim jízdy na Lítačku prodlouží na 45 minut. V ceně tohoto předplatného navíc získají dalších až 18 jízd do 30 minut zdarma každý den.

Jak funguje bikesharing s Lítačkou? Pro vypůjčení kola je potřeba mít staženou mobilní aplikaci poskytovatele služby sdílených kol, ve které je pro první vypůjčení nutné propojit účet v rámci bikesharingu s účtem uživatele v systému PID Lítačka (pro přihlášení stačí zadat e-mail a heslo, v případě, že si ho uživatel elektronického kuponu PID nepamatuje nebo ještě není registrovaný, lze jednoduše nastavit na www.litacka.cz). Po úspěšném propojení účtu Lítačky a bikesharingu je každé další zapůjčení kola velice snadné, systém si propojení s Lítačkou, a tudíž i nárok na bezplatnou výpůjčku, pamatuje. Podrobnosti naleznete zde.