Názvy zastávek bude hlásit herec Jan Vondráček, Vočko ze Simpsonových

Pražané si vybrali nový hlas pro tramvaje a autobusy. Názvy zastávek bude v příštích letech oznamovat dabér a herec Jan Vondráček, který po 26 letech vystřídá Dagmar Hazdrovou. Vondráček, mimo jiné dabér Vočka Szyslaka ze Simpsonových, s převahou zvítězil v anketě pražského dopravního podniku, v níž o výběru hlasu rozhodovali přímo cestující.

0 Shares

Již podruhé v krátkém čase pražskou hromadnou dopravu ovlivňuje mínění cestujících. V nedávné anketě se vyslovili pro otočení jednosedaček v metru na linkách A a B, a teď určili, kdo bude promlouvat v autobusech a tramvajích. Ankety dopravního podniku se zúčastnilo celkem 200 013 lidí, kteří mohli si vybírat z kvarteta anonymních finalistů, dvou ženských a dvou mužských hlasů. Pro vítězného Jana Vondráčka hlasovalo 62 % respondentů. Druhé místo obsadil dabér a moderátor Jakub Stárek, třetí skončila herečka a dabérka Jitka Moučková a čtvrtou příčku zaujala herečka, dabérka a moderátorka Anna Císařovská.

Jana Vondráčka teď čeká pořádná porce práce. Úkolem vítěze totiž bude znovu namluvit všechna stávající provozní hlášení a názvy zastávek, které cestující znají z běžného provozu na tramvajových a autobusových linkách pražské MHD i u příměstských autobusů v rámci systému Pražské integrované dopravy. Celkem jde zhruba o deset tisíc nahrávek. Kromě toho bude muset vítěz průběžně nahrávat všechny změny či nové zastávky, které vzniknou například na tramvajových tratích, při trvalých nebo dočasných změnách autobusových linek. Jako první jej čeká bezmála 1600 nahrávek pro tramvajový provoz. Nahrávání zabere zhruba měsíc a v tramvajích se hlas Jana Vondráčka objeví na podzim. Pak budou následovat nahrávky pro městské autobusy a příští rok postupně nahrávky pro spoje do jednotlivých oblastí Pražské integrované dopravy.

Jan Vondráček střídá Dagmar Hazdrovou, čestnou občanku Prahy, která hlášení nahrávala v letech 1996 až 2022. Ještě před ní zněl v letech 1987 až 1996 z tramvajových reproduktorů hlas herce, hlasatele a dabéra Vladimíra Fišera, který je mimo jiné propůjčil svůj hlas moderátorovi Kentu Brockmannovi v seriálu Simpsonovi. Svůj hlas má i každá ze tří linek pražského metra. Na lince A hlásí názvy stanic a další pokyny Světlana Lavičková, na lince B zní hlas zesnulé Evy Jurinové, hlášení na lince C namluvil Tomáš Černý. 

Hlášení stanic původně v MHD vůbec nebylo. První pokusy začaly až v 50. letech 20. století a od roku 1962 hlásili v autobusech i tramvajích sami řidiči. První větší zlom byl v roce 1974, kdy byl s otevřením metra nasazen první vlakový rozhlas. První kazetové přehrávače se pak v tramvajích objevily v roce 1987. V roce 1995 byly v metru, a o rok později také u povrchové dopravy, zavedeny digitální hlásiče.

Vondráčkův hlas se stal známý především díky seriálu Mentalista, kde jím mluví hlavní postava Patrika Janea. V roce 2010 obdržel Jan Vondráček za tento dabérský výkon Cenu Františka Filipovského. Mimo to ale Jan Vondráček namluvil desítky dalších postav v nejrůznějších filmech a seriálech. Za divadelní roli Lelia ve hře Lháři obdržel v roce 2015 Cenu Alfréda Radoka. Jan Vondráček také ztvárnil více 120 postav ve filmových a TV snímcích či seriálech, například ve filmech Sametoví vrazi, Pokoj v duši, Příběh kmotra, Alois Nebel, Lidice, České století, Hlas pro římského krále, Já, Mattoni nebo Kapitán Exner.

Foto: DPP – Petr Hejna