Ukrajincům pomůže bezplatná doprava i darované tramvaje a autobusy

Vlna solidarity s Ukrajinou postiženou ruskou agresí má desítky podob. Pomoc přišla i formou bezplatné dopravy pro Ukrajinky a Ukrajince v Praze a ve Středočeském kraji v rámci systému PID.

0 Shares

Bezplatná doprava se vztahuje na uprchlíky, kteří do Česka přišli po útoku Ruska, nikoliv na Ukrajince pobývající v tuzemsku již delší dobu. Je třeba prokázat se takzvaným vízem pro strpění pobytu nebo hraniční průvodkou s vlepeným vízovým štítkem. Alternativou pro ty, kteří ještě nemají vízum, je razítko v pase potvrzující překročení hranic Evropské unie po 23. 2.

Pomoc směřuje rovněž k ukrajinským zaměstnancům Dopravního podniku, kteří dostanou mimořádné odměny. Kromě toho DPP věnuje partnerským dopravním podnikům na Ukrajině všech 15 vyřazených, ale provozuschopných tramvají T6A5. V závislosti na vývoji situace chce ukrajinským partnerům nabídnout i městské autobusy, které nebude potřebovat pro provoz v Praze či na příměstských linkách.

Technická správa komunikací zase vyčlenila pro uprchlíky P+R parkoviště Černý most II se 130 místy, kde mohou zdarma zaparkovat auto a přestoupit na metro.