Praha má nový systém pro pohyb městem

I Vltavou křtěný Pražan, který poprvé otevřel oči v podolském sanatoriu, se v ruchu velkoměsta někdy zamotá. Trefit správný východ z metra například na Můstku nebo Karlově náměstí může být fakt oříšek. To se změní. Praha získá moderní a srozumitelný informační a orientační systém, který správně navede místní i přespolní.

0 Shares

Současný informační systém, reprezentovaný především cedulemi v metru, byl v době svého vzniku v 80. letech minulého století velmi kvalitní. Ale čtyřicet let se nerozvíjel, neaktualizoval a nikdo se o něj nestaral. Navíc nikdy výrazněji nepronikl právě mimo prostory linek pražského metra. Maximálně čas od času někde přibyla nějaká ta písmenka. Výsledkem je nejednotnost a mnohdy i nesrozumitelnost.

Koncepci sytému vytvořil český tým tvořený grafickým studiem Side2, ateliérem A69 architekti a typografickým studiem Superior Type, který zvítězil v mezinárodní soutěži s 16 účastníky. Vítězný návrh charakterizuje srozumitelnost, jednoduchost a dobrá čitelnost. Základní podkladovou barvu tvoří černá, na níž se informace propisují bílým, speciálně vytvořeným písmem Prague Citizen. Pro navigaci pěších je určena barva oranžová, pro informace o výlukách a opravách pak barva šedá. Nově vznikla také kolekce 26 stylizovaných piktogramů se zobrazením nejvýznamnějších pražských objektů.

Nový design bude v Praze nasazován postupně, již od začátku na nové lince metra D, objeví se v rekonstruované stanici Jiřího z Poděbrad, na Terminálu Smíchov či na otevíraných P+R parkovištích. Sami autoři návrhu považují svůj projekt za otevřený, jehož funkčnost je třeba ověřit v praxi. Proto město bude nový systém již od léta zkoušet v rámci několika pilotních instalací. Půjde například o pěší trasu ze Staroměstského náměstí na Výstaviště, Dopravní podnik umístí tabule do stanic metra Palmovka a Háje. Na odjezdové digitální panely s online informacemi se mohou cestující těšit na autobusových zastávkách na Proseku, Ládví či Budějovické. Konkrétní poznatky občanů budou hrát velkou roli při případných úpravách. Teprve po zapracování připomínek obyvatel Prahy se bude nový systém nasazovat v širším měřítku.