Bude v Praze stát most Madeleine Albrightové?

Ještě letos se začne stavět most, který propojí Smíchov a Podolí. A možná by mohl nést jméno slavné smíchovské rodačky Madeleine Albrightové.

0 Shares

Návrh na pojmenování připravovaného mostu po nedávno zesnulé pražské rodačce a bývalé ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightové padl na pražském zastupitelstvu. Musí se však k němu vyjádřit také městské části Praha 4 a Praha 5 a projednat jej místopisná komise. Pokud by se návrh ujal, bude v Praze stát další most pojmenovaný po významné osobnosti české historie. Architekti z Ateliéru 6, kteří most navrhovali, jsou nápadem nadšeni a hned vymysleli, že mostu budou říkat Madlenka.

Zhruba 388 metrů dlouhý most se začne stavět ještě letos. Bude sloužit tramvajím, cyklistům a pěším a zlepší dopravní propojení zlíchovského a podolského břehu Vltavy. Stavba v odhadované hodnotě 972 milionů korun by měla být dokončena v roce 2025.

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Z dopravního hlediska bude významný pro tramvajové tratě vedoucí od Barrandova a Modřan, pro něž zkrátí současnou zajížďku k Palackého mostu až o šest kilometrů. Provoz mostu také umožní přesunout některé autobusové linky vedoucí v současné době přes Barrandovský most. Cyklisté uvítají spojení páteřních cyklotras A1 a A2 vedoucích po protilehlých březích Vltavy.