Na letiště pojedou obří trolejbusy

Lepší doprava na letiště? Už se o ní jen nemluví. Za dva roky už dovolená u moře nebude končit upocenou anabází natřískaným autobusem ani cestou předraženým taxíkem. Z letiště pojedou tiché, prostorné a ekologické trolejbusy. A na samotnou stavbu trati už má Dopravní podnik povolení.

ben
0 Shares

Dopravní podnik už ví, že na letiště budou jezdit velkokapacitní tříčlánkové trolejbusy. Ve výběrovém řízení se rozhodl pro trolejbusy Škoda Solaris 24m, kterých nakoupí celkem 20. Tak velké vozy budou na budoucí lince 59 (nyní je to autobusová 119) nasazeny vůbec poprvé nejen v Praze, ale v celém Česku.

Parametry nových trolejbusů odpovídají faktu, že budou obsluhovat velmi frekventovanou linku. Skoro pětadvacet metrů dlouhé vozy pojmou 179 cestujících, z toho 52 jich může sedět. Pro výstup a nástup slouží pět dvoukřídlých dveří. Do prostoru u druhých dveří se pohodlně vejdou dva kočárky nebo dva invalidní vozíky. Trolejbusy jsou 100% nízkopodlažní a plně klimatizované.

Vozidla disponují akumulátory, na něž v plné zátěži ujedou minimálně 11 kilometrů. Díky tomu nemusí být trolejbus po celou dobu připojen k vedení a po celé trase se nemusí natahovat dráty. Postačí, když se pro vedení trolejí využijí stávající sloupy veřejného osvětlení.

Na budování samotné trasy (elektrifikaci) má Dopravní podnik od ledna povolení a stavba bude zahájena na přelomu letošního a příštího roku. V rámci stavby bude mimo jiné nataženo 12 kilometrů trolejového vedení, což představuje zhruba 50 % celkové délky trasy mezi Nádražím Veleslavín a letištěm.

Dopravní podnik spočítal, že každý z vozů ročně ujede až 90 tisíc kilometrů, což znamená, že zajistí zhruba 28 spojů denně. S plným nasazením trolejbusů na lince 59 se počítá od března 2024.