Zdržení kvůli Barrandovskému mostu? Průměrně jen minuta

Ani kolaps, ani peklo. Pesimistická varování škarohlídů, kteří prorokovali Praze dopravní katastrofu kvůli rekonstrukci Barrandovského mostu, se nevyplnila. Tvrdá data měsíc od zahájení opravy ukazují, že prodlevy v dopravě jsou oproti běžnému stavu jen mírné. Průměrné zpoždění při jízdě přes most činí jen minutu.

0 Shares

Největší zásluhy patří samotným řidičům, kteří volí alternativní objízdné trasy, a pozitivní vliv mají také úpravy v okolí mostu, kdy například vznikla nová rampa u Lihovaru a druhá rampa z mostu do Modřanské byla rozšířena o jeden pruh.

Technická správa komunikací začala ihned po začátku oprav na mostě sbírat data z mobilní aplikace Waze, z měřících vozidel a z telematických dopravních systémů. A ta dokazují, že doprava přes opravovaný most nebo v oblastech kolem něj se oproti stavu před zahájením rekonstrukce zpomalila jen nepatrně. Prakticky na všech měřených úsecích řidiči nabírali zpoždění kolem jedné či dvou minut ve srovnání s obdobím před rekonstrukcí. Jako nejproblematičtější se ukázal průjezd Komořanskou ulicí, kde se jízdní doba ze Zbraslavi do Modřan prodloužila z 3,5 na 9 minut. Naopak v navazujícím úseku v Modřanské se až k rampě na Barrandovský most se jezdí dokonce zhruba o minutu rychleji.

Problémy nemají ani autobusy MHD a jejich provoz běží téměř shodně jako v čase před opravami. Dopravní podnik měřil zdržení autobusů mezi zastávkami na trasách vedoucích přes Barrandovský most. Z telemetrie vyplývá, že největší zpoždění mezi zastávkami nabírají linky 170 v ulici K Barrandovu a 165 v Komořanské. Ale autobusy 196, 197, 129, 241, 318, 334 jezdí v oblasti Barrandovského mostu dokonce rychleji.

Technická správa komunikací využila také měřicí vůz, aby otestovala, jaké jsou jízdní časy na dvou nejčastějších objízdných trasách. V úseku Strakonická z centra-Zbraslavská-Pražský okruh-K Barrandovu-Jižní spojka projede vůz v ranní i odpolední špičce zhruba o minutu rychleji než před uzavírkou. Trasa Strakonická do centra-Pražský okruh Lahovice-Pražský okruh Modetice-D1-Jižní spojka je naopak ráno o přibližně tři minuty pomalejší a odpoledne zde zdržení narostlo o 7 minut.

Foto: PORR