V pražských tramvajích už zní hlas Jana Vondráčka

V pražských tramvajích nově hlásí od ledna názvy zastávek hlas herce Jana Vondráčka. Jan Vondráček, který proslul mimo jiné jako dabér Vočka Szyslaka ze Simpsonových, nahrazuje nahrávky legendární Dagmar Hazdrové, již slýchali cestující téměř 30 let. V autobusech zazní Vondráčkova hlášení od jara.

0 Shares

Jana Vondráčka si pro hlášení zastávek zvolili sami cestující, když se pro něj v anketě vyslovilo přes 60 % z více jak 200 000 respondentů. První balík téměř 2000 hlášení, jehož součástí byly i názvy tramvajových zastávek, nahrával Jan Vondráček v průběhu podzimu. Každá z pražských tramvajových zastávek se nahrává dvakrát – jednou s intonací ukončenou, tzv. do tečky a jednou neukončenou, tzv. do čárky. Je to kvůli tomu, že výsledná podoba hlášení, jak ji slyší cestující v dopravních prostředcích, se skládá z jednotlivých slov, slovních spojení a číslovek.

Před samotným nahráváním všechna hlášení z hlediska jazykové správnosti kontrolovala Věra Štěpánová, lingvistka a fonetička z Ústavu pro jazyk český, která také pečlivě vyslechla všechny nahrávky a zkontrolovala jejich správnou výslovnost podle pravidel spisovné češtiny. Jedním z jazykových otazníků byla například správná výslovnost zastávky Park Maxe van der Stoela. Největší oříšek představoval název zastávky Tusarova, u něhož nelze z jazykového hlediska zcela jednoznačně určit, zda se má vyslovit se „s“ nebo se „z“, a proto se pro jistotu nahrávaly obě varianty. Sám Jan Vondráček se podle svých slov nejvíce vyřádil na zastávce „Radhošťská“.

Druhý balík nahrávek, který budou Jan Vondráček a Dopravní podnik připravovat, tvoří názvy zastávek autobusů na území Prahy. Jedná se celkem o 1 315 nahrávek. Poslední a největší skupinu představují názvy autobusových zastávek mimo území Prahy v rámci systému Pražské integrované dopravy, což bude představovat celkem 7 256 nahrávek.

Vondráčkova předchůdkyně Dagmar Hazdrová hlášení nahrávala v letech 1996 až 2022. Ještě před ní zněl v letech 1987 až 1996 z tramvajových reproduktorů hlas herce, hlasatele a dabéra Vladimíra Fišera. Svůj hlas má i každá ze tří linek pražského metra. Na lince A hlásí názvy stanic a další pokyny Světlana Lavičková, na lince B zní hlas zesnulé Evy Jurinové, hlášení na lince C namluvil Tomáš Černý. 

Hlášení stanic původně v MHD vůbec nebylo. První pokusy začaly až v 50. letech 20. století a od roku 1962 hlásili v autobusech i tramvajích sami řidiči. První větší zlom byl v roce 1974, kdy byl s otevřením metra nasazen první vlakový rozhlas. První kazetové přehrávače se pak v tramvajích objevily v roce 1987. V roce 1995 byly v metru, a o rok později také u povrchové dopravy, zavedeny digitální hlásiče.