Nové autobusy bude Praze dodávat Iveco

Dopravní podnik uzavřel smlouvu s firmou Iveco, díky které může v příštích pěti letech nakoupit pro Prahu až 253 nových autobusů. To představuje přibližně pětinu stávajícího vozového parku.

0 Shares

I když Dopravní podnik masivně investuje do ekologických způsobů přepravy, jako je obnova a stavba trolejbusových tratí, stavba metra D nebo nasazení elektrobusů, zhruba čtvrtina městských autobusů bude i nadále jezdit na naftu nebo plyn. Vozový park, který nyní čítá přes 1200 autobusů, totiž musí být přibližně z 25 % nezávislý na elektřině. Tak, aby v případě krizových situací dokázal zastoupit tramvaje, metro nebo elektrické vlaky. Nové dieselové autobusy, které Dopravní podnik pořizuje, ovšem splňují díky špičkovým technologiím také přísné emisní limity.

Podle kontraktu může Dopravní podnik koupit 100 městských 12metrových autobusů Iveco Streetway pro 80 cestujících (z toho 25 míst k sezení), 143 kloubových autobusů Iveco Streetway s délkou 18 metrů pro 145 cestujících (36 sedících) a deset vozů Iveco Crossway pro 100 lidí (41 sedících), které jsou určeny pro linku AE spojující Letiště Václava Havla a hlavní nádraží.

Všechny typy vozidel mají technologie a prvky, které nabídnou cestujícím pohodlné a tiché svezení. Vozy jsou nízkopodlažní a samozřejmost představuje klimatizace. Autobusy mají úsporné motory s nízkými emisemi. Výrobce garantuje u všech tří typů vysoutěžených autobusů životnost 12 let, záruka na všechna vozidla je 5 let.

Společnost Iveco ve výběrovém řízení autobusy nabídla za 1,591 miliardy korun, což je asi o 230 milionů korun méně, než byla předpokládaná hodnota zakázky.