Na Opatově vyroste parkovací dům se zelenou střechou

Další velké parkoviště je na cestě. Ještě letos se začne stavět nové P+R pro skoro 500 automobilů v blízkosti metra Opatov a dálnice D1. Praha tak pokračuje v úsilí vybudovat dostatečné parkovací kapacity s přestupem na MHD na každém významném příjezdu do města.

0 Shares

V rámci opatovského projektu vznikne unikátní „zelená“ stavba, která bude bezprostředně sousedit s centrálním parkem. Parkovací dům nabídne ve 4 podlažích (jedno podzemní, tři nadzemní) celkem 495 stání, z toho 10 míst pro invalidy, 43 míst pro vozidla CNG/LPG, 5 nabíjecích stanic pro elektromobily. Součástí stavby bude také uzavíratelná místnost pro uložení kol. Zadní část objektu je vymyšlena jako postupně se zvedající terénní vlna, která umožní přístup až na zelenou odpočinkovou střechu s cestami, lavičkami a stromy. Díky tomuto řešení bude parkovací dům elegantně začleněn do okolní zeleně a zástavby.

Město již pro P+R Opatov schválilo vypsání veřejné zakázky na stavbu za zhruba 750 milionů korun. Práce začnou ve třetím čtvrtletí letošního roku a hotovo bude v roce 2024.

Cílem budování P+R parkovišť je zmírnit proud automobilů přijíždějících z okolí Prahy do centra města. Lidé, kteří dojíždějí do práce, ale třeba i za nákupy či kulturou, by měli mít možnost zaparkovat na okraji a pokračovat metrem nebo autobusem. Proto je důležité budovat P+R parkoviště právě u stanic metra. Jako je tomu v případě P+R Černý Most, které bylo s kapacitou 900 aut otevřeno loni, nebo u právě budovaného parkovacího domu u stanice Nové Butovice, kde vzniknou do poloviny roku 2023 prostory pro necelé čtyři stovky vozů.

Zároveň ale tyto kapacity zklidní dopravu přímo v místě: přespolní řidiči přestanou projíždět ulicemi a hledat místo k stání. Uvolní se místo pro parkování místních.